Tips vid inflammationtips nr 48 från Fråga Helhetsdoktorn
Exempel

Behandling

Örtmediciner

Artros

Länkar

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Denna sida updateras inte längre och har fått en bättre adress under
http://www.helhetsdoktorn.nu : Helhetsdoktorn .nu

I
 

nflammation är kroppens reaktion vid skador av olika slag men även efter det att kroppens eget försvarssystem har tagit "fel" och angripit de egna kroppscellerna. Det senare brukar kallas autoimmunitet och man talar om autoimmuna sjukdomar. Exempel på sådana sjukdomar kan vara

 • Ledsjukdomar:
 • Muskelsjukdomar:
  • Polymyalgia Rheumatica
  • Polymyosit
  • Polydermatomyosit
 • Inflammatoriska tarmsjukdomar:
  • Crohn´s sjukdom
  • Ulcerös colit.
 • Hudsjukdomar:
  • psoriasis
  • eksem
  • Raynauds sjukdom
  • håravfall av visst slag (alopeci, alopecia areata)
  • vitiligo (vitfläcksjuka)
 • Lungsjukdomar
 • Nervsjukdom: multipel scleros, (MS)
 • Magsjukdom: atrofisk gastrit med eventuellt vitamin B12 brist (perniciös anemi)
 • Ögonsjukdom: regnbågshinnekatarr (irit)
 • Sköldkörtelsjukdomar
 • Njursjukdom: Glomerulonefrit
 • Ytterligare flera sjukdomar har ett mer eller mindre säkert autoimmunologiskt inslag.  
Tallmogården har en lång erfarenhet av kompletterande behandling vid kronisk (långdragen) inflammatorisk sjukdom. Flera studier har utförts angående de medicinska effekterna men eftersom metoderna ofta grundas på traditionellt utvecklade behandlingar så finns det inte några möjligheter att ta patent på metoderna. Detta medför att det är svårt att få fram medel för att kunna göra stora studier med flera tusen patienter. Det är också svårt att t. ex. utvärdera fastebehandling med så kallad dubbelblindteknik. I en norsk studie publicerad i den ansedda medicinska tidskriften Lancet Denna sida updateras inte längre och har fått en bättre adress under
http://www.helhetsdoktorn.nu : Helhetsdoktorn .nukommenterades studien så här i ledaren: "Varje reumatologisk klinik behöver en dietist eller varför inte ett hälsohem".

Exempel på behandlingsprinciper vid Tallmogården: (Du ska inte tillämpa behandlingen på egen hand utan informera och rådgör med Din läkare eller med Tallmogårdens läkare.)

Fasta: Fastan har en beprövad effekt vid inflammationer. Sannolikt medverkar flera mekanismer men en effekt kan vara att man inte utsätter sig för allergiframkallande ämnen i kosten. Det finns flera olika fastevarianter som kan användas vid en individuell behandling.

Förändring av kostens fettsyrainnehåll: Vegankost (fri från mjölkprodukter) är mycket rik på fleromättade fetter. Extra tillskott av gammalinolensyra (GLA), t. ex. Preglandin, och omega-3- innehållande fiskolja rekommenderas efter ett speciellt schema.

Vitaminer och spårämnen: Ofta ges antioxidanter i hög dos för att motverka effekten av de "fria radikaler" (kraftigt kemiskt reagerande ämnen) som bildas vid den inflammatoriska processen. Zink och Selen är spårämnen som många människor i Sverige lider brist av, speciellt om man har ont och rör sig lite. Man behöver då en kost med hög näringstäthet men en sådan är svår att åstadkomma utan kosttillskott. Se även Selen.

Örtmediciner: Se även Denna sida updateras inte längre och har fått en bättre adress under

http://www.helhetsdoktorn.nu : Helhetsdoktorn .nu
 • Harpago har en milt inflammationshämmande effekt. Ingår i bl a Ledins led- och muskelte.
 • Sellerisaft och potatisvatten.
 • Ingefärsté: Lägg 2-3 mynttjocka skivor av rå ingefära i en stor tekopp. Häll över kokande vatten, låt dra 10 minuter, blanda ev. i en tsk honung. Drick långsamt. Även bra vid begynnande förkylning. Ingefära finns nu också tillgängligt i kapselform: Zinax, för de som föredrar denna form.
 • Pollen, t ex i form av Cernitol, är inflammationshämmande.

Psykoterapi och mental träning har ofta effekt på välbefinnande och eventuellt har man ibland också effekt även på den inflammatoriska reaktionen.

Akupunktur har effekt inte bara på smärtan utan påverkar även kroppens egen kortisonproduktion och kan sannolikt även påverka inflammationen.Denna sida updateras inte längre och har fått en bättre adress under

http://www.helhetsdoktorn.nu : Helhetsdoktorn .nu

Det är min personliga förhoppning att alla med en inflammatorisk sjukdom får tillfälle till att prova en komplementär behandling under en 3-4 månader lång period. Det är bästa (och enda?) metoden att avgöra om man har effekt av behandlingen. Inledningen på behandlingen kan lämpligen ske under 2-3 veckor på ett hälsohem för det är ett ganska omfattande program, ca 8 sidor. Om Du kontaktar mej kan Du få programmet skickat till dig så att Du hinner sätta Dej in i ämnet så grundligt som möjligt innan vistelsen. Programmet är dock inte utformat för egenbehandling.Lokala inflammationer: Vid överbelastning på kroppens senor och muskler kan det bli en lokal skada och när kroppens "städarceller" ska transportera bort döda celler blir det också där en inflammationsreaktion men denna har inte med "fel" i immunsystemet att göra på samma sätt som de ovan nämnda inflammationssjukdomarna. Dock kan man även där ha nytta av antioxidanter och nyttiga fettsyror.


Artros
Artros är en sjukdom där brosket förtvinar och man har inte samma aktivering av immunsystemet som vid Artrit. Det blir dock en inflammation när kroppen ska ta han om skadade broskdelar, en s.k. sekundär inflammation. Även vid detta tillstånd kan man få effekt med kost och kosttillskott. Artros är den vanligaste ledsjukdomen och drabbar i medelåldern ungefär var tredje person. Hos personer över 65 år kan sjukdomen förekomma i någon form hos 75 procent!
Inflammationsdämpande medel av NSAID-typ (Voltaren, Naprosyn, Ipren m. fl.) dämpar smärtan men de kan till och med påskynda brosknedbrytningen. Ämnet glukosamin kan bromsa upp sjukdomen och till och med underlätta läkningen. Glukosamin finns att köpa i hälsokostbutiker men födoämnen som ärtor,
bönor och nötter är rika källor till glukosamin. Nötter innehåller många nyttiga ämnen som antioxidanter, fleromättade nyttiga fettsyror som nämns ovan samt aminosyran arginin.Bland övriga naturliga medel med viss effekt mot artros kan nämnas SAM (Svavel-Adenosyl-Metionin), vitamin B6, vitamin B3, vitamin D, selen och övriga delar i Antioxidantpyramiden samt magnesium. Som tillskott kan det fås bl.a som Lediblett från Ledins.
Se även aktuell info från Hälsofrämjandet
Dyrt klassa glukosamin som läkemedel
SAM-e som kosttillskott via Naturelab.com


Frågor och svar.
Jag har tidigare använt Glukosamin och har förbättrats i mina knän. Jag vill fortsätta med behandlingen. Kan jag få det utskrivet?

Svar: Ja, men man måste fylla i en licensansökan först. Sedan får Du ut det på apoteket och det blir även billigare för den som har kommit upp till frikortsbeloppet. Fortfarande kan man köpa det i hälsokostaffärer eftersom beslutet har överklagats. 
BD
 
 

Länkar:
Reumatologi vid Medicinska fakulteten, Lunds Universitet, samt Reumatologiska kliniken, Universitetssjukhuset i Lund
Kliniken för reumatologi Specialistenheten i Dalarna för utredning  vård och behandling av reumatiskt inflammatoriska sjukdomar.
Patientinformation - Reumatoid artrit
Ny markör för diagnos av Reumatoid Artrit Källa Research Corporation TechnologiesDatum 1998-03-05
Naket DNA verksamt mot artrit hos försöksdjurKälla J. Clin.Investig.Datum 1998-06-15
Nya rön om antikroppar och Alzheimers sjukdom Källa Nature Medicine Datum 1998-07-02
Autoimmunologiska analyser
Ny markör identifierad vid auto-immun sjukdom Källa UT Southwestern Medical Center at Dallas Datum 1998-09-15
 

Engelska:
The Raynaud's Foundation is a non-profit dedicated to the promotion of education and research
              on Raynaud's Phenomenon and related diseases, both autoimmune and non-autoimmune.
Supplement does appear to help patients with arthritis
Glucosamine, chondroitin may help arthritis
Glucosamine supplements may raise diabetes risk