Antioxidantpyramiden, tips v
21 vid Nya Tallmogården Spa & Livskvalitetcenter
Frågor ställs ofta om kosttillskott
och om det behövs ett kosttillskott:Denna
sida updateras inte längre och har fått en bättre adress
under
http://www.helhetsdoktorn.nu
: Helhetsdoktorn .nu
Det finns flera skäl till att alla människor bör ta ett
kosttillskott och här kommer det förslag, kallat antioxidantpyramiden
som jag rekommenderar i stort sett till alla.
Fördelarna är:
|
En multivitamineraltablett
En stor tablett E-vitamin
En stor tablett C- vitamin |
Lämpligen på morgonen.
Den som vill kan komplettera med att dela upp dosen eller att välja
ett tillskott som löses upp långsamt. Vid belastningar: idrott,
rehabilitering, sjukdomar, graviditet, stress, hög ålder, miljöbelastning
mm ökar behovet och det kan vara klokt att komplettera enligt nedanstående
tips.
Om man tar högre
doser finns
det risk för överdosering och Du
ska då fråga någon eller skaffa god
kunskap på egen hand. Även
vattenlösliga vitaminer kan ge biverkningar
och risk för fosterskador . |
Schemat stämmer också väl överens
med de rekommendationer som Svensk Idrottsmedicinsk Förening har ställt
samman:
Kostförstärkningsprogram
Exempel:
-
Q10 30 mg x 3
-
Multivitamin med mineraler 1 tablett x 1
-
E-vitamin 30 mg x 3
-
C-vitamin 1 g x 1
Observera att järntillskott bara bör ges vid dokumenterad järnbrist.
Vitamin E är det enda antioxidativa vitamin som har mekanismer i
kroppen för transport och lagring. Det fungerar främst i s k
fettlösliga
områden av cellerna. Vitamin C verkar i vattenlösliga cellområden
och i blodet. När vitamin E reparerar oxiderade fettsyror blir den
själv
en fri radikal och måste därför återaktiveras för
att den skyddande
effekten skall kunna fortsätta. Vitamin C är ett av de vitaminer
som
kan göra detta. Q10 och glutation (GSH) är två andra. Vitamin
C kan
också inaktivera olika fria radikaler och har nyligen i flera studier
visats kunna förbättra kärlväggens bildning av den
viktiga
kväveoxiden vid flera typer av hjärt/kärlsjukdom. Det är
därför logiskt
att en kombination av de båda vitaminerna skulle kunna ha bättre
effekt än vitaminerna var för sig. Basen i pyramiden är
således C och E.
Antioxidanter är ämnen som medverkar i kroppens försvar
mot fria radikaler:
Fria radikaler
Fria radikaler bildas som "biprodukter" vid kroppens ämnesomsättning.
En liten del av det syre som vi andas omvandlas till fria radikaler i stället
för kombineras med födan till vatten och koldioxid. Yttre påverkan
som rökning eller strålning kan också bidra till bildandet.
Fria radikaler kan ha både positiva och negativa effekter på
olika kroppsfunktioner men det är de negativa man brukar lyfta fram
som en risk. Fria radikaler har ett ojämnt antal elektroner
och de är starkt reaktionsbenägna, det betyder att de strävar
efter att bilda par med andra elektroner. Fria radikaler anses spela en
roll i sjukdomsprocessen vid flera sjukdomar, bland annat hjärt- och
kärlsjukdomar, cancer, grå starr, artrit, ischemiska skador,
inflammation, neurodegenerativa sjukdomar som Parkinson, Alhzeimer, senil
demens och alkoholrelaterade sjukdomar. De anses också kunna påskynda
det naturliga åldrandet. Se nedan om bl a E-vitamin!
Antioxidanter
Som skydd och hjälp mot de negativa fria
radikalerna finns antioxidanter. De tillverkas i kroppens eget enzymsystem
men finns framförallt i vår kost. Antioxidanter hittar man bland
annat i vitaminerna A, C och E, i vissa fettsyror från fisk och jättenattljusolja,
i mineralerna selen, koppar, zink och magnesium. Kosttillskott har visat
sig ha sämre verkan mot fria radikaler än "riktig mat" och det
är viktigt att påpeka att ett kosttillskott enligt antioxidantpyramiden
aldrig kan ersätta en kost rik på frukt och grönsaker.
Moderna livsmedel
Våra livsmedel är ofta förändrade
på ett sätt som minskar den antioxidativa effekten. Fett, vitaminer,
proteiner och färgämnen förändras eller förstörs
när man lagrar livsmedel. Syre, fukt, ljus och tungmetaller är
faktorer som kan vålla problem i detta sammanhang. Fettoxidation
orsakad av ljus kan ske antingen genom "ljusinitierad autooxidation" eller
genom "fotosensiterad oxidation". I slutet av 70-talet arbetade jag med
att studera kolesteroloxidation vid Karolinska Institutet. Äggpulver
som förvarades ljust oxiderades snabbare till bl a kolesterol-alfa-epoxid
som är mångdubbelt mera benäget än det vanliga kolesterolet
att ge upphov till igenproppade kranskärl!. Mycket låga halter
av kvicksilver kunde användas för att ytterligare skynda på
processen och fungerade då som en katalysator för oxidationen
( Katalysator=ämne som skyndar på en kemisk process utan att
förbrukas vid den kemiska reaktionen självt). Ofta torkades äggpulvret
genom spraytorkning och med varmluft som hjälp. I vissa länder
används en oljebrännare för att alstra varmluften och då
kommer det en del tungmetaller med som ytterligare ökar på oxidationen.
Se Denna
sida updateras inte längre och har fått en bättre adress
under
E-vitamin tycks stärka
immunförsvar hos äldre. Immunförsvaret
hos en grupp pensionärer som fick tillskott av E-vitamin förbättrades
enligt en studie från Tufts universitetet i USA. Åttioåtta
personer slumpades till att få placebo, 60, 200 eller 800 mg E-vitamin
dagligen i 235 dagar. Ju högre dos försökspersonen fick
desto mer antikroppar producerades som svar på en vaccination. Forskarna
rekommenderar kosttillskott till äldre eftersom vitaminer i godkända
doser inte är farliga och brister kan gå odiagnosticerade. JAMA
1997;277:1380-1386,1398-1399
Äldre mår bra
av E-vitamintillskott En
studie vid National Institute on Aging i USA har visat att tillskott av
vitamin E har mycket gynnsam effekt på äldres hälsa. Dödligheten
i hjärtsjukdomar minskade med 41% hos de som fick E-vitamin. Dödligheten
i cancer minskade med 22%. Totalt minskade dödligheten med 27%. (Reuters)
Vitamin E i högdos kan minska risken för
hjärtinfarkt hos personer med konstaterad kranskärlssjukdom,
visar siffror från Cambridge heart antioxidant study, Chaos.
Huruvida vitamin E, även kallat a-tokoferol, förebygger
hjärtkärlsjukdom har studerats av Nigel Stephens och medarbetare
vid Cambridge university, England. I Chaos, som var dubbelblind, randomiserad
och placebokontrollerad, deltog 2 002 personer med angiografiskt konstaterad
kranskärlssjukdom. 1 035 personer fick vitamin E i dosen 800 eller
400 enheter per dygn, medan 967 personer fick placebo. Uppföljningstiden
var i genomsnitt 17 månader. De som fått vitamin E hade lägre
risk för icke-dödlig hjärtinfarkt, som drabbade 41 personer
i kontrollgruppen men bara 14 personer i vitamin E-gruppen. Däremot
sågs ingen skillnad i kardiovaskulär dödlighet. Det är
enkelt att få snabba svar i korta studier där man ger vitamin
E i högdos. Sådana studier ger dock aldrig besked huruvida antioxidanter
i den vanliga maten minskar risken
för hjärtkärlsjukdom. LANCET 1996;347:776-7, 781-6
För mycket vitamin A kan ge fosterskador.Vitamin
A och läkemedel baserade på vitamin A -- t ex vissa acnemedel
-- kan ge fosterskador om de intas i för hög dos under graviditeten.
Den rekommenderade dagliga maxdosen har nyligen sänkts efter det nya
rön från djurförsök . Gravida bör inte överstiga
3 mg Vitamin A per dag. Detta ligger tre gånger över det normala
dagsbehovet. (Ad Vivum)
I antioxidantpyramiden ingår inte betakaroten.
Det har som kemiskt ämne inte visats ha några positiva effekter
som cancerskydd (men inte heller ökat risken för rökare
att få lungcancer )
Basen är C- och E-vitamin. Se studien: Antioxidants
in human health and disease. Av B Halliwell vid Pharmacology Group,
King's College, University of London, Publicerad i Annu Rev Nutr, 1996,
16:, 33-50
"Many dietary compounds have been suggested
to be important antioxidants: The evidence for a key role of vitamins E
and C is strong, but that for carotenoids and related plant pigments is
weaker. Interest is also growing in the role of plant phenolics, especially
flavonoids." Exempel på dessa ämnen är pyknogenoler.
Det finns således en hel del stöd för
att C- och E-vitamin samt en hel del andra naturliga substanser kan vara
av värde vid ovan nämnda sjukdomstillstånd. Med stöd
av resultaten bör man också skriva ut dessa substanser på
recept men för att få rabatt måste man ha en diagnos där
det är visat att förskrivningen i så fall är enligt
vetenskap och beprövad erfarenhet. Vid Tallmogårdens mottagning
kan man alltså inte skriva ut antioxidanter i förebyggande syfte
utan för läkemedelsrabatt måste det först ha uppstått
en sjukdom.
Nyheter:
Mekanismen bakom åldrande utforskat? - ämnen och
gener som skyddar mot fria radikaler skyddar också cellerna mot åldrandet.
Se: Denna
sida updateras inte längre och har fått en bättre adress
under
http://www.helhetsdoktorn.nu
: Helhetsdoktorn .nu
Denna
sida updateras inte längre och har fått en bättre adress
under
http://www.helhetsdoktorn.nu
: Helhetsdoktorn .nu
En amerikansk forskargrupp från Duke University har
funnit att diabetiker med sk typ2 diabetes (vuxen-diabetes eller icke-insulin
beroende diabetes) har lägre halt av antioxidanter än vad icke-diabetiker
har. Forskarna rekommenderar därför att diabetiker skall ta antioxidanter
som t.ex vitamin C och vitamin E.
Denna
sida updateras inte längre och har fått en bättre adress
under
http://www.helhetsdoktorn.nu
: Helhetsdoktorn .nu5
En amerikanskt forskargrupp har funnit ett sätt
att öka terapieffekten av 5-FUvid behandling av tjocktarmscancer.
Samtidig injektion av Vitamin E och pyrrolidinedithiocarbamat (PDTC) ökade
den anticarcinogena effekten av 5-FU hos möss som bar på humantumörer.
Flera av mössen fick en fullständig regress av sina tumörer.
Vitamin E och PDTC är sk antioxidanter.
Samma effekt erhölls in vitro när forskarna
kombinerade antioxidanterna med antigen 5-FU eller ett annat cellgift,
doxorubicin.
Tilly J. L. et al. Nature Medicin, November 1997
Kastan M. New & Views.
Denna
sida updateras inte längre och har fått en bättre adress
under
http://www.helhetsdoktorn.nu
: Helhetsdoktorn .nu
STOCKHOLM. Antioxidanter kan förebygga och hämma infektioner
av magsårsbakterien Helikobakter pylori, enligt studier som gjorts
vid Lunds universitet.
Omkring halva den svenska befolkningen beräknas
bära på bakterien som kan ge magkatarr och magsår. Resultaten
gäller ännu så länge för möss och det är
en bit kvar innan man kan slå fast att effekten är densamma
på människor.
Men Torkel Wadström, professor vid avdelningen
för medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet, är optimistisk:
- Vårt mål är att kunna dämpa
inflammationer eller helt få bort dem utan hjälp av antibiotika,
sade Wadström när rönen presenterades i Stockholm 980915
Vid magkatarr tränger Helikobakter-bakterierna
in mellan cellerna i slemhinnan. Motståndskraften minskar och slemhinnan
kan börja läcka ut frätande saltsyra. Antioxidanter, som
C-vitamin, har på möss visat sig stärka cellernas fogar
så att bakterien inte får fäste. Infektionen uteblir eller
hämmas. (TT)
Antioxidantinnehållande födoämnen
[ORAC* units per 100 grams**]
|
Fruits |
|
Vegetables |
Prunes |
5770 |
|
Kale |
1770 |
Raisins |
2830 |
|
Spinach |
1260 |
Blueberries |
2400 |
|
Brussels sprouts |
980 |
Blackberries |
2036 |
|
Alfalfa sprouts |
930 |
Strawberries |
1540 |
|
Broccoli florets |
890 |
Raspberries |
1220 |
|
Beets |
840 |
Plums |
949 |
|
Red bell peppers |
710 |
Oranges |
750 |
|
Onions |
450 |
Red grapes |
739 |
|
Corn |
400 |
Cherries |
670 |
|
Eggplant |
390 |
* Oxygen Radical Absorbance Capacity |
|
**About 3.5 ounces |
Några länkar som belyser antioxidanter:
Denna
sida updateras inte längre och har fått en bättre adress
under
http://www.helhetsdoktorn.nu
: Helhetsdoktorn .nu
Bertil Dahlgren, uppdaterad
2000-11-06