Höst och rusk gör att vi gärna vistas mera inomhus men det ger förkylningsvirus en chans att förökas fortare. Sunda vanor och chans att vila ut ger kroppen en grund för ett gott infektionsförsvar men vi kan hjälpa kroppen på traven med en del naturmedel och kosttillskott.
Det har nyligen kommit en studie som visar att för vissa grupper kan C-vitaminet vara även förebyggande mot förkylning:
Harri Hemilä, "Vitamin C intake and susceptibility
to the common cold". Department of Public Health, University of Helsinki,
Finland.
Br J Nutr, 1997 Jan, 77:1, 59-72
Frågan huruvida vitamin C kan hindra förkylning
har varit kontroversiell i många år. Åtskilliga kontrollerade
studier har utförts i syfte att avgöra denna fråga. De
flesta av dessa studier har visat att vitaminet kan minska duration och
allvarlighetsgrad hos förkylningen. Det finns tidigare en del studier
som har visat att vitaminet kan förebygga förkylning hos människor
som befinner sig under akut fysisk stress såsom maratonlöpare
och soldater som undergår hård träning. Den ovan nämnda
studien visar att det kan finnas ytterligare en grupp som kan ha nytta
av vitaminet för att erhålla en förebyggande effekt på
förkylningar - människor som har ett lågt intag av vitaminet
från kosten.
Gruppen som studerades var Brittiska pojkar och män som är kända för att ha ett lågt intag av C-vitamin. Tillskott visade sig ge ett förebyggande skydd med hög signifikans. Detta fynd indikerar att vitamintillskottet kan reducera risken hos vissa människor genom att korrigera en subklinisk (subklinisk = som inte ger symtom i vanliga fall) brist men inte genom en farmakologisk effekt.
Resultatet av den här analysen indikerar att C-vitaminet kan ha mera värde som ett medel att förebygga förkylning än vad som tidigare har ansetts. De stöder också slutsatsen att vitamin C har dosberoende effekter på hälsan även i frånvaro av kliniska tecken på brister och att frånvaron av typiska bristsymtom inte ska tas som kriterium för att C-vitamintillförseln är tillräcklig.
Kommentar ur: Antioxidant Vitamins Newsletter, 2nd Quarter 1997, F Hoffman-La Roche Ltd.
Egen kommentar: På en direkt fråga brukar
jag ofta få svaret att dagsbehovet av C-vitamin är 60 mg. Man
ska alltid ifrågasätta fakta och denna siffra går tillbaka
till forskning i USA på 50-talet som visade att soldaterna under
koreakrigets dagar behövde ca 30 mg för att inte får symtom
på skörbjugg. Sedan fördubblade man den siffran för
att få en säkerhetsmarginal. Vitaminet har sannolikt fler effekter
än att bara förhindra skörbjugg och vi bör inta frukt
och grönsaker i större mängder. Människan kan inte
tillverka eget C-vitamin liksom vissa apor och marsvin som i sin naturliga
miljö har ett högt intag av vitaminet. Ett argument för
att det inte behövs mera är att vi kissar ut överskottet.
Dock ökar absorptionen upp till 250 mg nivån och detta är
sannolikt en bättre minimigräns för intag av vitaminet.
Det kan vara svårt att få tag i stora mängder frukt och
grönt varje dag under hösten/vintern i Sverige och då kan
det vara en billig försäkring mot onödiga förkylningar
att inta en förebyggande dos som kosttillskott. Nu har det också
visats vetenskapligt.
Bertil Dahlgren, Tallmogården, 971106.
Några länkar om förkylning mm: