I en artikel i Aftonbladet 1996 om bluffmedlet Biocardio med rubriken
"Pillret tar bort fettet du äter"

berättades om drömmen om att äta fet mat varje dag och samtidigt gå ner i vikt. Det hävdades att det faktiskt var möjligt.  Mirakelmedlet som effektivt skulle bryta ner fettet redan i tarmen heter chitin och utvinns från skaldjur.

 Feta såser och läckra efterrätter skulle man kunna äta varje dag utan dåligt samvete. Genom mirakelmedlet chitin har skulle drömmen bli verklighet och allt man  behöver göra är att ta ett par kapslar till maten.
 Chitinet utvinns ur skal från djur som kräfta, räka, krabba och liknande. 
 Substansen har länge använts inom processindustrin där den i olika kemiska föreningar har ingått i tillverkningen av pappersmassa och vattenrening.
 - Chitin renar och binder diverse smutspartiklar i vattnet. Nu vet vi att det binder fett också fick man veta genom en numera avliden läkare som bl.a figurerade i TV-reportaget "Vita rockar och svarta lögner"

Försöken påstods vara positiva. 
 Tillsammans med kostprofessorn och bantningsexperten Stephan Rössner testade han i höstas det nya mirakelmedlet på Karolinska sjukhuset i Solna innan det släpptes ut på den svenska hälsokostmarknaden för ett par månader sedan.
 Enligt läkaren reagerade ett antal försökspersoner mycket positivt på chitinbehandlingen.  Vid testerna på människorna i samband med föda hävdades att  chitinet drog till sig fett. Fettet skulle dumpas direkt med avföringen som blev mjukare och smidigare. Inget fett kom ut i blodet hävdade den svenske läkaren.Man skulle kunna  öka bantningen med kapslarna som påstods binda fettet. 

Tester utfördes bara i Norge som har en svagare naturläkemedelslagstifning än Sverige 
 Chitinet skulle fungera som  en biologisk fettsugare genom att chitinmolekylen får en positiv laddning när den möter magsyran och övergår i jonform. 
 Fettsyrorna i maten skulle då dras till varandra, precis som magneter.
 En chitinmolekyl hävdades suga upp så mycket fett som tolv gånger sin egen vikt.  De första testerna av medlet hävdades ha utförst i  ledning av en biokemisten  i Norge.

En dessa tester skulle blodfetterna minska och kolesterolhalten sjunka kraftigt hos tio testpersoner. Dessutom skulle medlet  ha en tarmreglerande funktion. Detta skulle innebära att man skulle kunna äta fet mat och samtidigt undvika fettet genom att ta en chitinkapsel.
 Medlet fick beteckningen  ett unikt och revolutionerande medel. 

 Bantningsmedlet såldes under namnet "Biocardio" i en rad länder i Europa men det har funnits många beteckningar som namnet "L 112 Fatblocker". Preparatet är klassat som vanligt kosttillskott.
 Nytt med chitinet är också, enligt den numara avlidne läkaren  att man hittills inte upptäckt att det ger några biverkningar och inte heller påverkar magens enzymer. Extra vitamin-, protein- och mineraltillförsel skulle heller inte vara nödvändigt enligt läkaren, om man vill banta, eller förebygga kärlförkalkning, med chitinkapslarna. En stor del av fettet skulle gå ut ur kroppen. Varje kapsel är på 240 milligram och då skulle 4 kapslar binda 12 gram fett i födan. Det måste jag säga är bra konstaterade läkaren.

Medlet skulle vara  lämpligt för dem som vill gå ner cirka 5 kilo så fort som möjligt. 112 kapslar kostar cirka 300 kronor.  Elva personer var med på  testet och efter sex veckor skulle de ha gått ner mellan 3,5 och 8 kilo.

En kontroll med Dr Stehpan Rössner visade att det hände absolut ingenting!

Referat: Bertil Dahlgren